"Ålkistan" av Jan Ekström (Aug 07)

Ålkistan

Författare: Jan Ekström

Beskrivning:
   I trakterna kring Gislaved och Nissafors finns en mycket ond man. Och vi vet hur det brukar gå för onda män, eller hur? Här leker den diaboliske disponenten Fredner med kvinnors känslor lika flinkt och hänsynslöst som han leker med förfallna arrenden, skuldförbindelser och obetalda hyror. En sådan man får snabbt fiender, och mycket riktigt - en dag hittas han död, mördad, inuti en ålkista. En lätt match för den lokala polismakten om det inte hade varit för att ålkistan var låst utifrån och att disponenten hade nyckeln i fickan.
Kriminalassistent Bertil Durell kallas till platsen och ställs inför en av de knepigaste gåtorna i svensk kriminallitteratur någonsin. En åltjuv, en katt, en plastpåse och ett järnspett är några av ingredienserna i denna svenska pusselklassiker av rang.


Kopierat från adlibris



Boken har jag fått av Per och den är från 1967 och tryckt 1991 och har en annan baksidestext än vad som står på adlibirs.
------------------------------------------
Baksidestext

Hon satte sig upp i sängen. Det smällde i köksdörren. Han stod bredvid henne, blek och uprörd.
- Diponenten är därnere i kistan
Han ligger vit och dödi ålkistan och ögonen stirrar upp i evigheten.
Och vet du vad han har om halsen - som en snara?
En ål - faen, Ulla...
De stirrade uppskärrat på varandra en lång stund. Sen gick emil bort till telefonen och började slå i katalogen med fingrar som skakade som asplöpv.
han lät fingret slå in numret på skivan medan han viskade gång på gång:
- Polisen, polisen


Disponenten ligger död i ålkistan med nyckeln i fickan.
Den somhär försöker lösa det slutna rummets gåta får på köpet stark spänning i en av de mest finurliga deckarna på svenska.




J
ag tyckte om den här boken.  En riktig hederlig deckare. Lättläst och bra skriven men det märktes att den var äldre men för det var den inte dålig - tvärtom

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback