...4:e kursen

Arbetsmiljö och säkerhet

Författare: Hild Lorentzi

De två sista veckorna i december hade jag även Arbetsmiljö och säkerhet. Mycket intressant och bra kurs även fast den inte gav mig så mycket då jag visste det mesta redan eftersom jag är arbetsplatsombud på jobbet.
Angående att plugga

Den medicinska grundkursen har jag tagit på långsam takt så jag har på mig till 18/1-08.

Det blev för mycket att jobba som vanligt och plugga heltid och dessutom med två kurser samtidigt de sista två veckorna i december och så hade jag dessutom en kurs genom jobbet också i tre dagar. Det har även varit många möten på jobbet.Slutsats;
dygnet har bara 24 timmar oavsett mina ambitioner *asg*
"Dömd att stenas" av Safiya Hussaini (dec 07)

Dömd att stenas

Författare: Safiya Hussaini


Beskrivning:
   När Safiya Hussaini är 13 år blir hon bortgift med en drygt fyrtio år äldre man som hennes far valt ut åt henne. Safiya föder sin man fyra barn. När två av barnen dör i vattenkoppor blir Safiya förskjuten och tvingas lämna hem och barn. Efter tre äktenskap, alla arrangerade av hennes far, väljer Safiya själv en man, som lovar henne äktenskap. När Safiya blir gravid bryter han sitt löfte. Hon döms till döden enligt sharialagarna för att ha fött ett barn utanför äktenskapet. Straffet är att stenas till döds ...

Dömd att stenas är ett dokument om det kvinnoförtryck och de fruktansvärda straffmetoder som fortfarande är vardag för många kvinnor i tredje världen. I ett efterord redogör Safiyas advokat för sharialagarnas rättsprocedurer. Boken är illustrerad med foton.Informationen kopierad från
adlibrisIntressant och bra bok som jag lånat av en kompis till Jennie
"Rensa i röran med Feng Shui" av Karen Kingston (dec 07)

Rensa i röran med feng shui : det enkla sättet att skapa ordning och harmoni i ditt hem

Författare: Karen Kingston


Beskrivning:
  

Det enkla sättet att skapa ordning och harmoni i ditt hem

"En inspirerande bok som ger dig handfasta tips" Plaza Interiör

Rensa i röran och förändra ditt liv. Här får du inspiration att röja och rensa som aldrig förr. Att gå igenom lådor, garderober, bokhyllor, vinds- och källarutrymmen, lägga i olika högar beroende på vad som ska hända med sakerna, skänka bort, sälja på loppmarknader, annonsera.

När du städar och röjer ut befriar du dig samtidigt från negativa känslor och bereder plats för ny och positiv energi. Karen Kingston har många års erfarenhet av att arbeta med feng shui och hon förklarar hur alla onödiga saker vi har i våra hem får energin där att stagnera. I den här boken ger hon handfasta råd och många inspirerande exempel på hur andra har gjort - och vilka omvälvande resultat de har uppnått.

"Det finns böcker som förändrar ens liv." Vasabladet

"Tål att läsas ett par gånger om året ..." Smålandsposten

Karen Kingston har arbetat med feng shui i drygt tjugo år och håller seminarier och kurser över hela världen.Kundrecensioner
 Rensa i röran med feng shui 
 Jag sträckläste boken och återgår ibland till den för att minnas.
Lättförstådd och inspirerande...den startade en slags glöd i min kropp..en lust att rensa, röja och göra mig av med gammalt skräp som vi alla har hemma :-)
Och faktiskt tycker jag att mitt liv blivit enklare, mer lättstädat och trivsamt när jag "bara" omger mig med ting som påminner om bra stunder/människor m.m.
Den gav också en bra tips för oss som vill förnya/förändra/förgylla livet i sig.
Rekommenderas varmt!
 av Jeanette, 2007-11-11
 Rensa i Röran med feng shui 
 Toppenbok! Gav otroligt mycket inspiration för att ta tag i den röra som infunnit sig i garderober och på skrivbord, samt att börja rensa ur bland de saker man samlat på sig genom åren. En nödvändig bok för att göra hemmet fräschare!
 av Kamikazee, 2007-07-16Informationen kopierad från
adlibris WOW, mycket bra bok. Sträckläste och fick många tankar och ideer. Jag kommer att läsa vissa kapitel i denna bok flera flera gånger.

Är ju en hamster och sparar på allt. men har hållt på att kasta en massa och haft lite röjningar de senaste åren.
Direkt efter att ha läst boken så röjde jag i en byrålada med pryttlar i sovrummet så nu är allt iordning i sovrummet*ler*


Rekommenderar denna bok till alla hamstrar.

"Blue tango" av Christer Nygren (dec 07)

image330


Nya problem för kriminalreportern Tommy Westfelt. Det är inte bara för mycket alkohol och för lite pengar i hans liv. Genom att vara vänlig mot en misshandlad thailändsk kvinna på en restaurang drar han på sig den våldsamme pojkvännens ilska. Pojkvännen är Roy Gunnarsson, fanatisk beundrare av och otäckt porträttlik den numera döde artisten Roy Orbison. På annat håll i staden är polismännen Olander och Kjerrman på jakt efter en annan kvinnomisshandlare. Det blir tumult och den misstänkte Viggo Axelson smiter, men först efter att han kommit över en av polispistol. Snart slår sig Viggo och Roy ihop och bildar en brutal, dödlig duo, kapabla till vad som helst. Någonstans mellan de goda poliserna och de onda skurkarna finns Tommy Westfelt, trängd från båda håll. Nygren skriver lättläst och med högt tempo i handlingen. Att Tommy inte nödvändigtvis är en laglydig medborgare känns bara fräscht och definitivt annorlunda.


Informationen hittad på denna websida
 Ännu en bok av Christer Nygren som jag fått av Per, den här var mycket bättre an Flashback som också var bra. och den här boken borde jag läst före den andra för den här är skriven långt efter den andra. men men spelar ingen roll egentligen
"Flashback" av Christer Nygren (dec 07)

image329

dessa 208 sidor är inte dumma alls. Tommy Westfelt går med flickvännen på loppmarknad och köper för billig penning en gammal rullbandspelare. På bandet som sitter i maskinen hörs två män tala om ett gammalt mord de begått! Det kan vara ett skämt eller blodigt allvar, men Westfelt går till polisen. Som med skepsis och försiktighet börjar göra efterforskningar. Westfelt själv tar tillfället i akt och skriver om det hela i tidningen han jobbar på. Här har han snubblat över ett riktigt scoop, ett gammalt mord! Det är precis vad polis Arne Olander inte vill ha på sitt bord nu före semestern, en mordutredning. Istället vill han njuta av ledigheten och se vad det kan bli av mötet med unga Ammy. Men naturligtvis går det en mördare lös. Och när mördaren läser om sig själv i tidningen är det dags att ta livet av de få vittnen som finns kvar. Varför inte ge sig på Ammy?! Rappt tempo, en story som hoppar mellan olika inblandade, några överraskningar, våld och elände. Lättläst och spännande. Westfelts roll i det hela är underordnad. Här är det polis Olander som är i fokus.
Informationen hittad på denna
websida
Bok jag fått av Per. Spännande och bra deckare
(Elizabeth igen) av Elizabeth Taylor (nov 07)image328Skådespelerskan Elizabeth Taylor är kanske mer känd för mina föräldrars generation än för min. Jag kände mest till Michael Jacksons stora beundran för denna dam, hennes engagemang för AIDS-offer och hennes stormiga äktenskap med flertalet män.

I den här biografin berättar hon kort om sin filmkarriär med kända filmer som 'Jätten' och 'Katt på hett plåttak', men fokus ligger på hennes viktupp- och nedgång. Ganska öppenhjärtigt berättar hon om hur hon i 40-årsåldern började känna en större tomhet och ersatte den med mat, sprit och tabletter. När hon flera år senare kom ut från avgiftningshemmet bestämde hon sig också för att ta itu med fetman. Den senare delen av boken innehåller en dietplan (hemsk för övrigt. man får bara äta en liten rostskiva och frukt till frukost samt ett mellanmål som består av grönsaker...) och recept.

Jag vet inte om Taylor är en diva, men det är ingenting som framgår av 'Elizabeth - igen'. Hon skriver långt mer avväpnande och humoristiskt än jag förväntat mig. Att frossa kallar hon att 'hugg-glufsa', hon beskriver sin 'kaftan-tid', då hon bar 'täcken - som inte täckte' och vi får också höra om spritdieten som hon och Richard Burton gick på tills de slutade med dieten och bara drack... Jag tror nog också att boken kan vara inspirerande för många människor som försöker gå ner i vikt. För mig skulle den inte funka. Det är för lite mat och för lite motion, men hon har mycket vettigt att säga, så läsa den kan man ändå.
juli 1990


Informationen hittad på denna
websidaNja, den här boken var inget vidare. Den låg på jobbet och jag hade inget att läsa. Tänkte att det vore kul att läsa om Elizabeth Taylor, min mammas stora idol när hon var liten/ung. Hon har klippböcker kvar om henne fortfarande och jag lekte med klippdockor av henne som mamma har när jag var liten. 

Boken handlade mest om hennes viktnedgångar och var inget att hänga i julgranen direkt men den var lättläst.
"Första stenen"av Tomas Kanger(nov 07)

Första stenen

Författare: Thomas Kanger


Beskrivning:
  

Det här är första delen i en ny serie kriminal-romaner med den kvinnliga kriminalassistenten Elina Wiik som huvudperson. En brand anläggs i Folkets hus i Surahammar. Av en slump sover vaktmästaren över och blir innebränd.Genom ett vittnesmål riktas misstankarna mot Ismail, en invandrare som driver en av ortens pubar. Han saknar alibi och har dessutom ett starkt motiv genom att en nyöppnad pub i just Folkets hus håller på att konkurrera ut honom. Ismael döms också till fängelse.

Elina Wiik kopplas bort från fallet och får i stället ta hand om fallet med en person som rapporteras saknad. Mannen verkar vara en oförvitlig familjefader, djupt engagerad i en frikyrklig rörelse. Men Elina börjar snart misstänka att det finns dolda hemligheter i familjen och misstankarna förstärks när mannen hittas mördad. När hon sedan upptäcker att en av sönerna i familjen är huvudvittnet mot Ismail och att det finns uppenbara orimligheter i utredningen, inser hon att ett justitiemord begåtts. Hon kopplar ihop de båda fallen, vilket leder till starkt missnöje från några av hennes kollegor och också utsätter henne själv för livsfara.

Thomas Kanger (f. 1951) är journalist och författare. Han har i åtta år varit verksam som reporter på Kalla Fakta. Under den oroliga hösten 2000 var han TV4:s korrespondent i Jerusalem. Tidigare har han publicerat Mordet på Olof Palme och Kommunistjägarna (tills. med Jonas Gummesson), som belönades med det prestigefyllda Vilhelm Moberg-priset. Första stenen är hans romandebut.
Informationen kopierad från
adlibris

Mycket bra deckare, den var väldigt lättläst. Det här var första boken av Tomas Kanger men han har skrivit flera stycken sedan. Den här författaren tänker jag läsa mer av."Den hungriga prinsessan" av Christina Herrström (nov 07)

Den hungriga prinsessan

Författare: Christina Herrström


Beskrivning:
   "Jag blir glad, för den handlar om att våga bryta upp, bejaka den man är och modet att förändra sitt liv. Go girls!" Moa Herngren, Mama

Det här handlar om Aurora. Flickan som föddes med så mycket glädje och liv i kroppen att det måste räcka till alla. Till den bittra och rasande pappan. Till de stökiga pojkarna i skolan. Till alla äldre män som kom att åtrå henne. Och så småningom till Tomas, mannen hon gifte sig och fick två barn med.

Men glädjen räckte inte. En dag är den slut. Försvunnen tillsammans med det barn hon tvingats välja bort eftersom det just nu inte passade i den väldesignade tillvaro där Aurora och Tomas gömmer sig tillsammans med sina lika välartade vänner.
Men Aurora vill inte, nej hon KAN inte vara snäll, följsam och behaglig längre. Hon vill ha tillbaka sin glädje. Kosta vad det kosta vill.

Till omgivningens stigande förskräckelse ger hon sig ut på helt nya vägar, tillsammans med helt nya människor:
Nadja, den livsfarligt sensuella. Erica, som svikits av sin man och försörjer sig på att sälja telefonsex. Och Edu, som målar graffiti i tunnelbanan på nätterna och är den vackraste man Aurora har sett.

"Hon skriver om komplexa känslor på ett så naturligt och enkelt sätt att inga beslut i världen verkar vara svåra att fatta." Johanna Lind, Smålands-Tidningen

"...en bok som dröjer sig kvar och inte vill släppa greppet." Linda Jansson, Länstidningen Södertälje

"Den hungriga prinsessan är roligare och vassare än debuten Leontines längtan, och har en mer utvecklande och spännande intrig." Lena Kvist, Hallands Nyheter

"Detaljerad och smart skriven bok" Andreas Ljungqvist, SOLO

"Den hungriga prinsessan är en penetrerande sorglustig attack på ett småborgerligt uttråkat familjeliv som går på tomgång." C. Lundh, Mariestads-TidningenKundrecensioner
 En annan synvinkel 
 En väldigt bra bok - önskar att någon skulle iscensätta det "projekt" som huvudpersonen tar sig an...

Läs den!
 av al., 2007-07-31
 Bra ligga-på-stranden-bok 
 Gillade den oerhört. Gillar det faktum att den utspelar sig i Sthlm, då jag kan känna igen adresser och dylikt. Mysig bok. En kärlekshistoria och uppror i en vuxen kvinnas liv. Enda som dock störde mig är att den är aningen för feministiskt skriven. Då och då får man läsa "Auroras" tankar som lyder väldigt mycket att hon som kvinna är lägre stående och ska stå i köket och dylikt. Men gillar man sådant är det ju ok.
Rekommenderar som lättläst bok.
 av Alice, 2007-06-22


Informationen kopierad från
adlibris
Den här boken tyckte jag om.. en klar fyra *ler*