"Svinalängorna" av Susanna Alakoski(augusti 07)

SvinalängornaFörfattare: Susanna Alakoski

Beskrivning:
  
Vinnare av Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok 2006!

Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag.
Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna.
De brandgula trevåningshusen blir en samlande plats för Susanna Alakoskis roman om Leena, som klarögt och fartfyllt berättar om sig själv, sina föräldrar och grannar och alla de dråpliga och drastiska händelser som utspelar sig runt henne. Men skrattet fastnar i halsen när denna barndomsskildrings verkliga karaktär börjar skönjas.
Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande ryck mellan perioder av skenbar ordning och fullkomligt kaos, och när boken är slut har vi tagit del av en skakande berättelse om klassamhälle och barns utsatthet och överlevnadskraft.

"Det är en klasskildring som svider - visst. Men dessutom, tänker jag, en tidsskildring som lyckas vara lika tydlig som tidlös. Storartat."
Kulturnyheterna


Kundrecensioner
 Nja 
 Intressant och bitvis rolig. Lättläst, men Augustpriset?
 av Biboli, 2007-06-11
 Svinalängorna 
 En mycket färgstark och sprakande bok som sakta men säkert väver in en i en familjs alkoholproblem, där barn far illa. Otroligt gripande tagen ur ett arbetarklasshem. Jag tror många av oss som läser boken får en tankeställare.

Kan rekomendera den varmt, en stark 3a
 av Stefan, 2007-06-03Informationen kopierad från
adlibris

Jag tycker att det här var en väldigt lättläst bok och den  var bra skrivenKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback