"En blomma i Afrikas öken" av Waris Dirie (april 08)

image356


Beskrivning:
   Waris Dirie är född i Somalia, i en nomadfamilj vars vardag i mycket präglades av traditionalla muslimska värderingar. Vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London "upptäcktes" hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält.Waris Dirie är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag.En blomma i Afrikas öken är en omtumlande läsning som ger inblickar i seder och bruk i en somalisk nomadfamlij men också i det glittrande livet i den internationella modevärlden. Boken är också ett kraftfullt dokument i kampen mot kvinnlig könsstympning.


Kundrecensioner
 otroligt bra bok!! 
 En helt otrolig bok och sann historia. Den sätter djupa spår efter sig och får en att se saker på ett helt nytt sett. En av de absolut bästa böcker jag någonsin läst! och jag läser mycket!!! hela "Waris" serien är grymt bra!
 av Rebecka, 2007-11-20
 jättebra! 
 spännande och gripande!!
 av Emily, 2007-01-17
 Gripande! 
 Den här historien skulle vara gripande och fascinerande även om det vore en saga, att den är verklig ger dessutom bestående intryck. Boken som handlar om en ung flickas flykt från ett arrangerat äktenskap i Somalias heta öken till ett helt annat liv i England. Man får följa Waris från ett liv, barfota i öknen, där familjen fick kämpa för att hålla sig själva och sin boskap vid liv, via en mödosam och farofylld resa, till ett land så oerhört olikt hennes eget.

Boken bjuder på skratt, t.ex. när Waris beskriver en del dråpliga kulturkrockar, men är också spännande och gav mig en känsla av ilska och sorg över den råa könsstympning som förekommer i så stor omfattning än idag.
 av Carina, 2004-09-19
 väcker många tankar! 
 En mycket läsvärd bok om en stark flicka/kvinnas kamp mot en djupt rotad tradition. Men också en fantastisk fin skildring av ett land, Somalia, som man tidigare mest hört tragik om. Mycket vacker och gripande livsberättelse!
 av linnea., 2004-09-15Informationen kopierad från
adlibrisNu har jag läst nnu en bok av Waris Dirie. Den handlar om hennes flykt från sin familj från att undgå ett giftermål med en äldre man och sedan om hennes liv och hur det utvecklar sig och att hon bli modell. Och hon berättar om sin könsstympning och hur hon börjar arbeta mot det...

Boken har jag lånat från en kompis till Jennie. Den var bra... nu ska jag läsa nästa bok av henne.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback