"Ökenblomman återvänder" av Waris Dirie (april 08)

image367

Beskrivning:
   Waris Dirie är den somaliska fotomodellen som blivit symbol för kampen mot kvinnlig könsstympning och hennes livsöde har engagerat många. Hennes förra bok, En blomma i Afrikas öken, har i Sverige sålt i mer än 100 000 exemplar och i Tyskland mer än 1 miljon exemplar.

I Ökenblomman återvänder berättar Waris Dirie om sitt ursprung i en somalisk nomadkultur och om en resa tillbaka för att träffa sin mor, sin far och de människor hon en gång i tiden växte upp med. På ett smärtsamt sätt konfronteras hon med det islamska samhälle som bär skulden till att hon könsstympades som liten flicka.

Waris Dirie är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag.

Informationen kopierad från
adlibrisNu har jag läst ännu en bok om Waris Dirie, som jag också lånat av Jennie´s kompis.
Den var lätttläst men inte lika bra som de andra böcker av henne som jag läst.


"Ingen returbiljett" av Maria Lang (april 08)

image366Baksidesinfo
När snabbtåget Mälardalen susade fram i det vackra majlandskapet fanns som vanligt en rätt osorterad skara passagerare ombord - ganska vanliga männsikor skulle man felaktigt kunna ha tyckt...och en av de kom heller aldrig fram, en av de skulle aldrig åka tåg mer! En av de hade fått någonting om halsen, någonting som ett kort kväljande ögonblick fick ögonvittnena, när han upptäcktes, att stelna till och som framakallade ett skärande kvinnoskri.
Christer Wijk fick anstränga all sin förmåga för att lösa gåtan - ty inte bara en mördare hann försvinna. Hela tåget var också borta!Jag vet inte vem jag fått denna bok av, den är tryckt 1968.
Boken var helt ok,.. finns inte så mkt mer att säja

Nytt vardagsrumsbord

Jag köpte ett nytt v-rumsbord på IKEA i April. Blev riktigt nöjd med köpet.Jag var så trött på mitt rangliga glasbord och när jag var på IKEA så blev det ett impulsköp. Kunde inte låta bli. Den heter Lack och kostade bara 379:-Blev lite pyssel att få in den i bilen men det gick till slut att få in den i baksätet. Jennie, jag och hennes kompis hade handlat så mycket så bilen var proppfull.
image365


"Flicka försvunnen" av Colin Dexter (april 08)

image364
Jag har läst Flicka försvunnen av Colin dexter, en av hans tidigaste böcker, denna trycktes 1976, jag har inte en aning om vem jag fått den av. Den handlar om Kommisarie Morse och hans asistent Lewis och ett fall med en försvunnen flicka.
Kommissarie Ainley hade öppnat upp ett gammalt fall och var nära en lösning men blev påkörd och dog i en bilolycka och Morse ska nu försöka  lösa det gamla nedlagda fallet.


Boken var helt ok, jag tom såg Morse framför mig... hahaPermanentning...

Idag var jag med en kompis och hennes mamma till frisörskolan i Islandstorget och permanentade håret.
De sökte hårmodeller för permanentning och jag hade alltid permanetat hår förr om åren och tyckte det lät kul så jag anmälde mig också. Eftersom vi satt modell och det var elever som permanentade för att lära sig så kostade det ingenting. Mkt bra *ler*


Jag har inte haft permanentat hår på 9-10 år och bland de sista ggr så var det faktiskt kompisen och hennes mamma som hjälptes åt med att permanenta mitt hår eller rättare sagt de hjälptes åt att rulla håret . På den tiden så hade jag väldigt långt hår och inte så mkt uppklippt så det var väldigt jobbigt att rulla mitt hår då.

Glömde kameran hemma men som tur var så hade jag ju min mobil med mig så jag kunde ta lite kort ändå...
innan vi gick in, besvärad av solen....
image358
Håret fullt med "rullar"

image359
De var två stycken som hjälptes åt med att torka håret.

image360
Här kommer några kort tagna med riktiga kameran hemma..

image361


image362


image363Jag blev faktiskt väldigt nöjd med lockarna, förutom luggen som blev för lockig därav hårspännena.
Jag trivdes jättebra i lockigt hår förr så det kanske jag fortsätter med, vi får se *ler*Planeringsdag m jobbet

Igår var vi på Åkeshofs slott med jobbet på planeringsdag. Helt ok dag förutom att det var jobbigt att gå upp tidigt på morgonen förstås.

Jättefint o mysigt där och bra mat också med massor av frukt att ta för sig av under dagen...


image357

Bilden lånad från
Åkeshofs slotts hemsidaSatt ute i solen på varenda rast vi hade, jätteskönt var det, jag tycker om vårsolen

"En blomma i Afrikas öken" av Waris Dirie (april 08)

image356


Beskrivning:
   Waris Dirie är född i Somalia, i en nomadfamilj vars vardag i mycket präglades av traditionalla muslimska värderingar. Vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London "upptäcktes" hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält.Waris Dirie är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag.En blomma i Afrikas öken är en omtumlande läsning som ger inblickar i seder och bruk i en somalisk nomadfamlij men också i det glittrande livet i den internationella modevärlden. Boken är också ett kraftfullt dokument i kampen mot kvinnlig könsstympning.


Kundrecensioner
 otroligt bra bok!! 
 En helt otrolig bok och sann historia. Den sätter djupa spår efter sig och får en att se saker på ett helt nytt sett. En av de absolut bästa böcker jag någonsin läst! och jag läser mycket!!! hela "Waris" serien är grymt bra!
 av Rebecka, 2007-11-20
 jättebra! 
 spännande och gripande!!
 av Emily, 2007-01-17
 Gripande! 
 Den här historien skulle vara gripande och fascinerande även om det vore en saga, att den är verklig ger dessutom bestående intryck. Boken som handlar om en ung flickas flykt från ett arrangerat äktenskap i Somalias heta öken till ett helt annat liv i England. Man får följa Waris från ett liv, barfota i öknen, där familjen fick kämpa för att hålla sig själva och sin boskap vid liv, via en mödosam och farofylld resa, till ett land så oerhört olikt hennes eget.

Boken bjuder på skratt, t.ex. när Waris beskriver en del dråpliga kulturkrockar, men är också spännande och gav mig en känsla av ilska och sorg över den råa könsstympning som förekommer i så stor omfattning än idag.
 av Carina, 2004-09-19
 väcker många tankar! 
 En mycket läsvärd bok om en stark flicka/kvinnas kamp mot en djupt rotad tradition. Men också en fantastisk fin skildring av ett land, Somalia, som man tidigare mest hört tragik om. Mycket vacker och gripande livsberättelse!
 av linnea., 2004-09-15Informationen kopierad från
adlibrisNu har jag läst nnu en bok av Waris Dirie. Den handlar om hennes flykt från sin familj från att undgå ett giftermål med en äldre man och sedan om hennes liv och hur det utvecklar sig och att hon bli modell. Och hon berättar om sin könsstympning och hur hon börjar arbeta mot det...

Boken har jag lånat från en kompis till Jennie. Den var bra... nu ska jag läsa nästa bok av henne.


NY kurs...... Social omsorg

Social omsorg

Författare: Elisabeth Karlström


I måndags så började jag en ny kurs. Den här kursen heter social omsorg och det ska bli intressant att lära sig lite mer om hur den sociala omsorgen fungerar.